De social media trends van 2024

Dat alles in social media land ontzettend snel gaat is geen geheim. Dit is dan ook een voorlopige voorspelling van de trends van 2024. Moet je wachten tot volgend jaar? Nee joh! Doe er nu al je voordeel mee.

Je eigen social media fanbase.

De afgelopen jaren lag de focus op het gebied van social media vooral op advertising. Nu begint hier verandering in te komen en wordt het bouwen van een eigen fanbase essentieel. Dit houdt in dat je niet alleen op social media moet leunen, maar kijk ook verder! Zorg o.a. voor:

  • Een aantrekkelijke website of webshop waar men graag terugkeert.
  • Een e-mail database
  • Of misschien wel een app…

Social media een soort van semi-owned media. Want tenslotte is het van Meta en zijn het niet jouw volgers. Zorg er voor dat je loyale volgers hebt op social media die bereid zijn de website te bezoeken en zich in willen schrijven voor de nieuwsbrief. En besluit je toch te gaan adverteren, dan kan je met de fanbase weer een look-a-like fanbase samenstellen.

Creator content wordt nog belangrijker

Je ziet het steeds vaker voorbij komen, creator content. Dit werd in 2023 al aangekondigd en de afgelopen maanden is dit in een sneltreinvaart gegaan. Vooral op TikTok gaat dit naar alle waarschijnlijkheid steeds groter worden. En ook Instagram gaat hier vol in mee met de features, zoals het toevoegen van een creator.

 

Short form video

Dit is een hippe term voor video’s die niet langer dan 30 seconden duren. Deze trend was in 2023 ook al populair en in 2024 zet deze vorm door. Dit komt vooral door de populariteit van TikTok.

Vaak hebben merken of bedrijven wel wat langer nodig dan 30 seconden, maar dan kan je short form in de vorm van storytelling toepassen.

Het is in ieder geval een optie om zéker mee te nemen in je social media strategie.

Social media SEO

Jep, voor Gen Z zijn social media apps de voornaamste bron voor zoekopdrachten. Zij zoeken niet meer zo snel binnen Google naar informatie. Daarom is SEO voor je socials belangrijk.

Ben je fanatiek op TikTok of Pinterest? Dan is SEO belangrijk om toe te passen. Doe een keyword onderzoek en verwerk deze in je social media content. Zo worden je posts beter gevonden.

AI in social media

AI speelt een prominente rol in de marketing en dat geldt ook voor social media. Naast dat zelf geschreven content al-tijd beter is, biedt AI wel de mogelijkheid om efficiënter te werken. Hier komt ie:

  • AI biedt inspiratie voor postcopy
  • Met AI kunnen social media afbeeldingen worden ontwikkeld (zie Canva Magic Studio)
  • Met AI kan je eenvoudig en snel contentkalender genereren.

Social commerce

Shoppen via social media kanalen, wie maakt zich daar niet schuldig aan? Maak gebruik van social commerce via die weg die bij jou past zoals collection ads, shopping tabs of liveshopping. 

In Amerika is TikTok shopping uitgerold, het is een kwestie van tijd dat het naar hier overwaait. En uit een onderzoek van Hubspot blijkt dat 60% van de bedrijven in 2023 meer sales hebben behaald dan de jaren daarvoor via social media.

Aan de slag met de social media strategie voor 2024?

Wil je aan de slag met de social media strategie voor 2024? Neem contact op voor een kennismaking.

 

Bron: Frankwatching