Focus en structuur
Ken je dat gevoel dat je het soms helemaal kwijt bent, focus en structuur. Het werk stapelt zich op en jij weet niet waar te beginnen. Je wordt er gek van, je wil de focus en structuur terug om te kunnen knallen. Want niet alleen jij, maar ook je team heeft er last van. Er zijn zoveel ballen om in de lucht te houden. Maar hoe?! Het boek ‘Focus Bites’ van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos heeft goede tips die ik graag met jou wil delen.
Tip 1: Werken met muziek aan
Het blijft een discussie, werken met muziek aan of uit. Zeker als het gaat om de muziek waar een heel kantoor van kan meegenieten. Want werken met muziek aan kan afleiden, maar ook zorgen voor focus. Ik neem je mee:
Werken met muziek leidt af als:
- Er te veel doorheen wordt gepraat. Een radiozender waar ze dus veel praten is niet goed voor je focus.
- Het luisteren van een nieuw album van je favoriete artiest. Dit leidt enorm af omdat je meer op de muziek let dan wat je daadwerkelijk moet doen.
- Naar muziek luisteren wat niet echt jouw ding is. Hierdoor ga jij je irriteren en raak je de focus kwijt.
Wat kan wel?
- Kies een paar playlists uit die je kan luisteren, zonder dat je je er op focust. Je hoort de muziek dus wel, maar niet echt.
- Ga voor genres waar jij graag naar luistert maar waar je niet te veel op de tekst hoeft te letten.
- Volume van de muziek maakt niet uit, dat is net wat jij prettig vindt.
Fun fact: men dėnkt dat het luisteren van klassieke muziek goed is voor de concentratie. Dat is een fabel. Het kan je focus verhogen omdat je niet hoeft te letten op wat er wordt gespeeld. Maar heavy metal kan het zelfde effect hebben. Het is dus maar net waar jij je prettig bij voelt.
Tip 2: Telefoon op stil, of op tril
Dat je telefoon voor veel afleiding zorgt is niks nieuws. Hoe je er mee om gaat, dat is het volgende. Daarom deel ik graag wat tips die goed werken, doe er je voordeel mee!
- Zet je telefoon op stil of trillen als je geen belangrijke telefoontjes verwacht.
- Leer jezelf aan om tijdens momenten waar focus belangrijk is, je telefoon op niet storen te zetten of helemaal weg te leggen.
- Ben je team push notification, stop daar dan mee. Zet zoveel mogelijk meldingen uit want iedere keer dat je telefoon oplicht zorgt voor afleiding.
- App je veel met je partner, laat diegene dan weten dat je even niet reageert omdat je je moet concentreren.
Eigenlijk geldt die ook voor je mail. Je hoeft niet direct op alle mailtjes te reageren want de wereld vergaat heus niet. Blok een paar momenten per dag in dat je mails beantwoord en dat je bijvoorbeeld even je socials mag checken. Want ontspanning is niet erg, maar niet iedere 5 minuten.
Tip 3: Je hoofd legen
Heb jij dit ook wel eens: je hoofd loopt over van taken. Je hebt stemmen in je achterhoofd die aan je vragen of je bepaalde dingen wel hebt gedaan. Deze dingen zijn simpel zoals de voordeur sluiten, iets uit de vriezer halen etc.
Als je met deze stroom gedachten en emoties niks doet, blijven ze terugkomen in je hoofd en dat kan vermoeiend zijn. Auteur David Allen (Getting Things Done) heeft een methode ontwikkeld om de gedachten uit je hoofd te krijgen en je productiviteit en dus je focus te verhogen. En het is heel simpel…gewoon je gedachten opschrijven. Dit kan met pen en papier maar ook digitaal. Gewoon wat voor jou het beste werkt.
De eerste paar keer kan het wat onwennig voelen want je mag namelijk niet nadenken over wat je wel en niet opschrijft. Je moet het laten gaan. Neem er daarom ook de tijd voor. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het zal gaan. Je hoofd voelt relaxed en leeg, je krijgt meer rust dus meer focus. Door alles op te schrijven ontstaat er geen boemerang en krijg je een overzicht van wat je moet doen.
Let wel op: we hebben het hier niet over een to-do list maar echt over het opschrijven van je gedachten dus:
- Wat spookt er door je hoofd?
- Wat zijn je angsten?
- Waar irriteer jij je aan?
- Waar ben je dankbaar voor?
Je hoeft niet iedere dag te journallen, dan wordt het een moetje. Maar neem de tijd als je een bepaalde onrust ervaart.
Ervaar je dagelijks onrust omdat je het ontzettend druk hebt dan kan je wel elke dag een bezem door je gedachten halen. Je noteert wat in je opkomt en daarna maak je toch een to-do list van wat je écht moet doen i.p.v. aan de slag te gaan met randzaken.
Tip 4: Het succes van high fives of complimenten
High fives of een klopje op de schouder wekken een teamgevoel op. Door elkaar middels deze weg aan te raken zorg je voor een gezonde ontwikkeling in je brein. Je maakt oxytocine (gelukshormoon) aan. Idem geldt voor het geven van een compliment als je mensen liever niet aanraakt 😉
Oxytocine hebben we nodig om te ontspannen en gelukkig te voelen. Hierdoor krijg je focus en ga je niet werken vanuit een bepaalde stress.
Tip 5: Probeer je te vervelen
Als klein kind vond je jezelf vervelen waarschijnlijk een no-go. Je wilde iets leuks doen en vakanties (vooral met slecht weer) konden hierdoor erg lang duren. Tegenwoordig vervelen wij ons bijna nooit meer want…PRIKKELS! Vervelen is wel goed voor je, hoewel er ook nadelen aan zitten.
Voordelen van verveling.
Als je je verveelt wordt er een gebied in je brein geactiveerd. Dat deel heet default-mode network:
-
- Door dit gebied te activeren, gaat je brein informatie opruimen;
- Nieuwe ervaringen worden gekoppeld aan herinneringen;
- Verbanden worden gelegd, zo kun je informatie beter plaatsen en ontstaat er ruimte voor creativiteit en nieuwe prikkels.
Het is niet voor niets dat de beste ideeën ontstaan op onverwachte momenten zoals onder de douche, als je fietst, wandelt, etc. Je denkt dat je zit te niksen, maar ondertussen heb je wel het default-mode network geactiveerd.
Voor iedereen die niet weet hoe je je moet vervelen:
- Kijk naar buiten.
- Ga in een warm bad liggen zonder afleiding.
- Als je zit te wachten, doe dat dan ook zonder afleiding.
- Bezoek het toilet zonder telefoon (en probeer dan de tegeltjes niet te tellen).
- Ga wandelen zonder een podcast te luisteren.
- Kijk in je eentje mensen op het terras (mijn persoonlijke favoriet).
Je te vaak en te erg vervelen kan nadelen hebben en zelfs gevaarlijk zijn! De kans is groter dat je sadistische trekjes krijgt en dat je opzoek gaat naar extreme prikkels. Dit houdt in dat je jouw grenzen opzoekt of er zelfs overheen gaat.
Probeer daarom af en toe lekker te niks en gun jezelf deze rust, zonder je meteen extreem te vervelen.
En nu?
Ga vooral aan de slag met deze tips en deel ze met mensen uit je team. Wil je op verschillende aspecten graag focus en structuur aanbrengen zoals in je marketingstrategie of content planning, neem dan contact met mij op!